Монитор вам неће замерити ако га не гледате тако често, а колега ће вам и те како бити захвалан ако му скувате кафицу, онако ничим изазвани. Кокетирајте са архивом, намигните фикусу у канцеларији, и уштините фотељу онако шмекерски. На крилима овакве маште, јер шта вам друго преостаје, почива смирај и сва еротика рада.

Пише: Братислава Радовановић

"Пусти рало и мотику, народ воли еротику", опевала Брена па још лепо додала, да се треба обући минимално да бисте се видели максимално. Овај бренизам врло добро описује еротичност рада, док је екремизам "кућа-посао, посао-кућа " одлично осликао живот савременог човека. Сви ови турбо неолиберални фолк апостоли, сведоче о овоземаљским изазовима и последицама. Ђа Брена, ђа Екрем, и остали им савременици, сложни су у једном и то у песмама о раду, уз насладу која је прати, или тек долази. Наслада је за радника, накнада у новцу, чија је привлачност у најмањој мери сразмерна појму секса довољном да будете мотивисани за акцију.

Рад у основи свих облика друштвене свести био је и остао једини вид стварања. Не откривам топлу воду, али откривам димензију заводљивоста и сексипила рада. Крв, сузе и зној као пратећи моменти, свакако не и једини. Уздах на почетку као непознаница, и издах као спознаја успеха или пораза. Ономатопеје су већ ствар личне интерпретације пословне климе, али су веома подстицајне уколико убодете праву. Ах и ух, охо-хо и ехехе. Добар уздах и добро обављен посао, јесте заиста довољан разлог, да се осећате као Казанова или фатална жена. Уколико себе обучете атрактивним наступима, а посао обављате уз предигру зачињену слатким репертоаром пословног речника која разоружава и најопаснијег шефа, ваш посао постаће као секс без престанка. Све је набијено жељом да се постигне врхунац, заврши посао.

Са оваквим доживљајем рада, занемарује се хоризонтални и вертикални мобинг. Напорни људи постају "мице" уколико омекшате ту ничим изазвану непотрепштину негативности. Изазов је то велики, али и магија чије ћирибу, ћириба доноси профит у осмеху који заиста пара вреди. Е сада, шта чинити, како причати, па достићи ту границу предаје, када намргођени постаје насмејани, а када све што је хитно није битно? Одговор је заиста и само у сваком од нас, а формула је можда љубав.

Заволети све што нам живот даје и одузима и ето нама секса. Кама сутра је у бизнису, обавезно штиво сваког запосленог. Али то нипошто не значи да се одајете голотињи и јефтино подржавате вулгаризацију. Сензуалност и префињеност у понуди. Очи море Јадранско, косе класје Панонско, па тај поглед и тај замах косе и послу се смеши успешан свршетак.

На крилима такве маште, јер шта вам друго преостаје, почива смирај и сва еротика. Жестина или благост у додиру ваших речи, ствар је већ вашег сензибилитета, али уколико осећате то у другоме и приуштите тај надражај, клијент или странка ће вам бити захвални. Лепота према којој нико не може остати равнодушан, заиста може бити способност најбољег превазилажења свих људских појавних креација. Уколико искрено погледамо дубоко у себи у ту палету псовки и гнева који чекамо да испалимо, спознали бисмо и могућност опуштања и отпуштања напетости кроз еротизацију посла и пословних нам прилика.

Не псуј службеника што ти иште три копије извода оверене у матичној служби, него осмех набаци, стих одрецитуј и правац у одаје где се страсни печат даје. Нема панике, осуде, само потребе да љубав дајете и да секси копију добијете. Све је кажу у срцу и оку, човека радника. Може свакојако и етика и естетика и еротика. Лакше је олакшати се ако избаците из себе љубав и не сикћете на живот и службенике.

Оваквим ставом постајете пожељни као кандидат или кандидаткиња за све работе. За таквог човека се каже да је добар опуштен лик, који дела те еротичне радње, а да тога није ни свестан, дакле "и тата би сине".

Ако је еротика уметност доброг кувања љубави, да закључимо, радити значи кувати или добро динстати љубав. За стерилне капиталисте обневиделе од страсти ка акумулирању капитала ово су шпанска села. Онима који још имају очи да виде више од тога, недостаје истинска потреба да виде и осете љубав и сав тај сексуални набој, а да то није само реакција након увећаних прихода на банковном рачуну.

Да загрлимо и да нас топло загрле. Зато, загрлите чивилук који тако снажно држи ваш капут који вас греје. Типкајте по тастатури нежно, а хефталици тепајте са мило моје. Монитор вам неће замерити ако га не гледате тако често, а колега ће вам и те како бити захвалан ако му скувате кафицу онако ничим изазвани. Кокетирајте са архивом, намигните фикусу у канцеларији и уштините фотељу онако шмекерски.

Модерна рала и мотика су овим путем намирена. Еротика је пак око нас и у нама, чека тај наш клик у глави, за команду "шут ба еротика ", али рада. Па не оклевајте, кликните и "сексајте " свој рад.


bratislava radovanovicБратислава Радовановић је рођена 1983. године, дипломирала на Факултету политичких наука у Београду, одсек новинарство и комуникологија. Љубитељ и конзумент добре писане речи, културе, слободе, истине, аутентичне креације, духовитости, духовности и хуманости.

Прочитајте и ово: Кафански "пословник" о раду