Шта се може видети у биографији у врло кратком времену, наравно ако сте „мајстор свога заната“.

Последњи посао:
Тренутни статус кандидата и због чега жели да промени посао. Да ли је на последњем послу провео само три месеца? Ако јесте, вероватно није најбољи тренутак да се запосли. Уколико је особа послала биографију без конкурса, зашто баш сада тражи посао? Да ли је отпуштена због укидања радних места, или је добила отказ зато што није испуњавала радне обавезе?

Најважније од свега је да ли је последње искуство битно за функцију за коју треба да га ангажујем.

Углед (бренд, реноме, статус, име, значење) компаније за коју је радио:
Од овог критеријума зависи кредибилитет кандидата. Ако сте радили за велику компанију, онда сте вероватно навикли на обављање широке палете послова у оквиру једног пројекта. Ако је у питању старт-ап компанија, познатој по томе да се упушта у ризичне подухвате, онда сте вероватно свашта претурили преко главе и прави сте “спринтер”. Људи који раде на регрутовању кадрова после извесног времена препознају моделе понашања и трендове код кандидата из одређених компанија, па се на томе заснивају и претпоставке о кандидатима. Ово је значајно отежано ако је кандидат радио само за непознате компаније. Тада је за анализу потребно знатно више од 30 секунди. То захтева „удубљивање“ у биографију, што такође није проблем, под условом да је она добро форматизована, писмена и садржи кључне информације.

Искуство:
Да ли постоји напредак у каријери? Да ли особа преузима све већу одговорност? Да ли су функције смислене? (Директор у компанији са двоје запослених!!!!!).

Да ли се одговорности наведене у биографији поклапају са оним што тражим?

Потрага за кључним речима:
Да ли особа има искуство управо на задацима за које желим да је ангажујем? Ctrl F у потрази за кључним речима у биографији. Ако тражим стручњака за IOS програмирање, а појам се уопште не појављује у тексту, шта се догађа? Зашто је уопште конкурисао?

Шупљине у биографији које су довољно дуге да би биле оправдане, на пример три године да бисте подизали децу, или прекид зато што сте доживели неуспех након покретања властитог бизниса. Ако имате празан ход у биографији, сигурно сте нешто радили за то време. Будите креативно искрени и објасните шта сте радили на начин који ће показати да сте свесни да то може да изазове одређене сумње.

Лични профил (траг) на интернету: LinkedIn, Facebook, Twitter, itd.

Место боравка; Свеукупна организованост; Ту спадају правопис, граматика, способност јасног изношења идеја итд.