Ево у којој земљи влада највећа НЕИЗВЕСНОСТ

У Хрватској чак 36 одсто грађана каже да би, ако остане без посла, могло да издржи без позајмица само недељу дана.

Пандемија корона вируса изазвала је велике потресе на глобалном тржишту рада. Милиони људи остајали су без посла, а још више их се суочавало са смањеном зарадом. Анализа Блумберга, урађена на основу података ОЕЦД, показала је да многи грађани, чак и у региону, без прихода не би могли да опстану дуже од седам дана.

Питање у анкети је гласило - ако бисте изгубили главни извор прихода, колико дуго бисте могли да наставите да плаћате рачуне, односно покривате своје животне трошкове, без позајмица или продаје некретнине?

Одговор показује да највећа неизвесност влада у Италији, док су највише забринути у Грузији, Индонезији и Русији. Страх од незапослености веома је присутан и у комшилуку - Хрватској, Мађарској, Бугарској и Румунији.

У Хрватској чак 36 одсто грађана каже да би, ако остане без посла, могло да издржи без позајмица само недељу дана. Практично сваки трећи анкетирани и у Мађарској (35 одсто) тврди да је седам дана максималан рок колико би опстали. У Бугарској је то 31 одсто, а у Румунији 30 процената.

Изгледа да су најзабринутији грађани Грузије, где чак половина људи наводи да не би издржали дуже од једне недеље. Слична ситуација је и у Индонезији, где би 46 одсто људи опстало недељу дана, као и у Русији где је тај број нешто више од две петине.

Кризу изазвану пандемијом најдуже би без прихода могли да издрже грађани Хонг Конга – више од половине њих (55 одсто) тврди да би могли без већих проблема да преживе дуже од 6 месеци. Следе Кореја са 37 одсто, али и нама ближа Аустрија са трећином анкетираних (34 процента) који сматрају да би пола године "прегурали" и без редовне месечне зараде, без потребе да позајмљују новац или продају некретнине.

Највећа неизвесност изгледа влада у Италији, која је у старту била и најпогођенија пандемијом корона вируса, јер тамо чак 44 одсто анкетираних каже да “не зна” колико би могло да преживи без прихода. Дакле, немају чак ни представу како би могао да изгледа њихов живот без прихода, у тренутној ситуацији.

Негде у средини су земље чији грађани очекују да би могли да издрже од једног до три месеца без прихода. Ту су се нашли Немачка, Чешка, Пољска, Португал, али и Малезија и Перу.

(Извор: Србија Данас)


Прочитајте и ово: ЛИЦЕНЦЕ КОМОРЕ МЕНАЏЕРА ЉУДСКИХ РЕСУРСА СРБИЈЕ Носиоци лиценци Коморе су особе које су доказане и валидне као стручњаци из области менаџмента људских ресурса и које организације у Републици Србији препознају као такве.