Рекли су му "пропашћеш", није слушао: Свима дао плату од 70.000 долара, ево како је прошао.

Пре четири године цео свет је пратио потез Дена Прајса, предузетника са седиштем у Сијетлу.

Он је наиме себи смањио плату са милион долара годишње на 70.000 како би својим запосленима могао да исплати 70.000 долара.

Дан, власник компаније за финансијске услуге Гревити пејментс, недавно се јавио на друштвеним мрежама и открио последице те своје одлуке.

- Кад сам увео минималну плату од 70.000 долара годишње у својој компанији 2015. године, Раш Лимбо је рекао: 'Надам се да ће ова компанија постати предмет проучавања на програмима МБА о томе како социјализам не функционише јер ће пропасти'. Наша фирма од тада се утростручила, а данас смо предмет проучавања на Харварду - написао је Прајс.

- Откако смо увели минималну плату од 70.000 долара годишње 2015. наше пословање се утростручило, а број запослених који поседују свој дом порастао је десет пута. Седамдесет одсто запослених отплатило је своје дугове. Десет пута је порастао број деце запослених. Одлазак запослених се преполовио. Чак 76 одсто запослених је ангажованије, два пута више од националног просека - написао је.

- Пуно људи тврди да је ово доказ да су капитализам и слободно тржиште ефикасни. Ја се не слажем. Људи на мене указују као на новост. Истичем се с разлогом, нико ме није пратио у овоме. Ослањање на беневолентне директоре рецепт је за експлоатацију запослених - рекао је неколико дана касније.

- Откако сам увео ту плату сваког дана добијам бесне поруке људи који тврде да радници не заслужују ту плату. Тужно је да смо одгајани тако да понижавамо друге, уместо да преиспитујемо систем који нас понижава - написао је.

- Људи гладују, отпуштају се или их искоришћавају, тако да неко може да има пентхаус на врху зграде у Њујорку са златним столицама. Све време глорификујемо похлепу као друштво, у нашој култури. И, знате, Форбсова листа је најгори пример: Бил Гејтс надмашио је Џефа Безоса као најбогатији човек. Кога брига !? - изјавио је у фебруару ове године.

(Извор: Србија Данас)


Прочитајте и ово: Лиценце Коморе менаџера људских ресурса Србије

Комора менаџера људских ресурса Србије, прва је увела програм лиценцирања за област менаџмента/управљања људским ресурсима, са којим се уводе препознатљиви највиши стандарди у обављању послова из менаџмента људских ресурса.

Комора менаџера људских ресурса Србије је законски носилац интелектуалног и ауторског права на ПРОГРАМ ОБУКЕ ИЗ ОБЛАСТИ МЕНАЏМЕНТА ЉУДСКИХ РЕСУРСА ради стицања неопходних компетенција за полагање испита за стицање лиценце Коморе менаџера људских ресурса.