Да ли се људи улење током пандемије

Иако је лако осећати кривицу јер нисте сваки тренутак боравка код куће током пандемије искористили продуктивно, један професор истиче да људи морају пребродити ову кривицу и престати себе сматрати лењима.

Девон Прајс, аутор књиге "Лењост не постоји" и професор Универзитета Лојола у Чикагу, рекао је да људи у време локдауна нису у потпуности објективни, због чега се окрећу мислима да траће време код куће, преноси пословни портал е-Капија.

Локдаун може навести људе на помисао да би сваки тренутак код куће требало да проведу радећи нешто, појашњава он. И док многи осећају да мање раде од куће, каже да истраживања заправо показују пораст продуктивности усред пандемије.

Истраживање које је објављено у септембру прошле године, а које је наручила британска телекомуникацијска компанија Талк Талк, открило је да је готово три од пет међу укупно 1.250 анкетираних британских радника изјавило да им је продуктивност порасла откако раде од куће. Такође су поједина истраживања показала да су људи протеклу годину више сати радили од куће него што би иначе радили на послу.

Ипак, многи и даље осећају као да су лењи. Прајс појашњава зашто. У својој књизи он пише да било каква ограничења чине да се људи осећају лењима. Како каже, људи су током локдауна уверени да треба да раде више како би превазишли ове изазове. Стога своје самопоштовање вежу за своју продуктивност, што чини да верују како је рад средиште њиховог живота, појашњава Прајс.

Додаје да су осећаји такозване лењости често заправо моћан инстинкт самоодржања.

"У нама не постоји морално корумпирана и лења сила која нас без разлога тера на непродуктивност. Није никакво зло бити лимитиран и имати потребу за паузом. У ствари, тај инстинкт, потреба за одмором, кључни је део начина на који ћемо остати живи и напредовати дугорочно", пише он.

У својој књизи он наводи пример који се често може погрешно протумачити као лењост на радном месту, а што је познато као сајберлофинг (cyberloafing). То је ситуација када се људи окрећу скруловању по друштвеним мрежама и интернету током или између великих задатака.

"Истраживања сугеришу да људи имају тенденцију да скролују ради опуштања и оживљавања мозга, што је у основи исти разлог зашто, на пример, на радном столу траже оловку која им заправо и не треба", написао је Прајс.

(Извор: Блиц)