Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Зоран Ђорђевић, формирао је три радне групе, међу којима и за израду Нацрта закона о осигурању од повреда на раду ради накнаде штете, којим би по први по први пут било уведено обавезно осигурање од повреда на раду.

Ђорђевић је истакнуо да се сустав осигурања радника од повреда на раду заснива на вољи послодавца.

"Радници који претрпе повреду на раду, своја права у вези са накнадом штете могу остварити само покретањем дуготрајних судских поступака, а обитељи смртно страдалих радника су тешко, а често уопће нису остваривале ова права", рекао је Ђорђевић, а наводи се у приопћењу министарства.

У Србији ће по први пут бити уведено обавезно осигурање од повреда на раду ради накнаде штете, а законом ће се уредити да финанцијска средства за осигурање падају на терет послодавца и да се одређују у зависности од разине ризика од озљеђивања.

"Доношењем овог закона створит ће се увјети да се радницима који су повријеђени на раду или њиховим обитељима заштите права и осигура одговарајућа одштета, јер Министарство брине о свим радницима, њиховој сигурности на раду и заштити здравља", рекао је Ђорђевић.

Радну групу за израду нацрта закона, поред представника Министарства за рад, чине и представници министарстава здравља и финанција, као и Удружења осигуравача Србије и представници Уније послодаваца Србије, Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката Независност.

Министар је, такођер, формирао и радну групу за израду Приједлога стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом, као и за ревизију листе професионалних болести, ради заштите и унапређења положаја грађана, са посебним нагласком на особе са инвалидитетом.

Како се наводи, због престанка важења Стратегије 2015. године, важно је израдити приједлог новог стратешког документа Владе на пољу унапређења положаја особа са инвалидитетом.

Радну групу за израду Приједлога стратегије и Приједлога акцијског плана за примјену Стратегије за период до 2024. године, чинит ће представници ресорног министарства и особе са инвалидитетом.

"Ресорно министарство посвећује посебну пажњу особама са инвалидитетом, унапређењу њиховог положаја и живота у земљи", рекао је министар.

Задатак Радне групе за ревизију листе професионалних болести је ревизија листе професионалних болести садржане у одговарајућем Правилнику Међународне организације рада за случај несреће на послу и професионалних болести.

Према ријечима министра, у складу са појавом нових занимања потребно је ускладити и листу професионалних болести.

"Ово је још један од начина на који желимо заштити наше раднике", рекао је Ђорђевић и захвалио представницима синдиката и послодаваца на конструктивним иницијативама.

(Извор: Танјуг - 7.12.2018.)