У најбољем случају, посао којим се бавите не би требало да буде само извор месечних прихода, већ сфера живота која Вас мотивише да напредујете, развијате своју личност и непрестано ширите видике. Чак и ако имате посао из снова, подједнако је важан квалитет радног окружења.

Постоји изрека да је безбедно радно место – ефикасно радно место. Свакако је сигурност на послу на првом месту приоритета, а сама чињеница да нисте здравствено угрожени приликом обављања дневних задатака, ослобађа Вас стреса и омогућује да свој фокус максимално усмерите на оно што се од Вас очекује.

Без обзира на профил посла којим се бавите, да ли сте послодавац или запослени, Ваше здравље и безбедност не смеју бити угрожени по цену извршења било каквог радног задужења.

Стратегије за одржавање безбедности објекта

Било да се бавите канцеларијским, теренским или послом друге врсте, пред Вашим надређенима је законска и морална обавеза да осигурају безбедно радно окружење. Прецизније, послодавци морају да развију сигурносну стратегију која одговара њиховом објекту и природи пословања. На који начин се може контролисати безбедност радног окружења? Увођењем ефикасне стратегије заштите на радном месту. Шта она укључује?

Постављање визуелних знакова унутар и око објекта. Овај метод може бити корисно подсећање на мере заштите које се морају поштовати. На пример, знакови могу да указују на обавезно ношење заштитне опреме и праћење процедура за сигурно кретање објектом. У сличне сврхе могу да послуже траке за обележавање опасне опреме или простора у чијим границама постоји ризик од повреда.

Обука запослених о мерама заштите на раду. Сви запослени би требало да се присете безбедносних процедура и упуте у нове праксе једном годишње. Обуке су посебно дизајниране за различите индустрије и представљају темељну стратегију у случају опасности на радном месту.

Успостављање одбора за безбедност. Циљ је да се окупе запослени из различитих одељења да би се формирао одбор посвећен безбедности у радном окружењу. Задаци одбора су оцењивање сигурносних поступака, процена проблема и ризика и разматрање безбедносних решења. На овај начин, сви чланови компаније могу бити подједнако упућени у стање безбедности на радном месту и допринети побољшању нивоа заштите.

У појединим случајевима, и поред свих уложених напора да се радно место учини безбедним, постоји ризик од повреда. Најчешће повреде укључују погоршање постојећих здравствених проблема, различите степене прелома и негативне утицаје на психолошко стање повређеног.

У случају несреће, разумљиво је да је приоритет повређеног хитна медицинска интервенција и да је сва пажња усмерена на опоравак. Ипак, оно што никако не би требало да препустите случају је да заштитите своја законска права – уколико повреде нису изазване Вашом непажњом, већ неадекватним мерама заштите.

Које кораке предузети након повреде на радном месту?

Узроци повреда на радном месту су бројни. На пример, могу бити последица: руковања неисправним машинама, квара инструмената или дела опреме, изложености токсичним супстанцама или буци, пада, судара, посекотина, урушавања земљишта или објекта, итд. Уколико се задобили повреде услед изложености било ком фактору ризика, обавезно испуните следеће три ставке.

Обавестите надређеног. Чак и ако је Ваша повреда лакша, о томе треба да обавестите свог послодавца или руководиоца. Након што је послодавац обавештен, у обавези је да Вам омогући сву потребну медицинску помоћ.

Забележите детаље несреће. Потрудите се да похраните што више детаља који су претходили повреди и сачувате контакте сведока. У случају да послодавац негира да сте повреду задобили на послу, белешке са лица места послужиће као непобитан доказ у Вашу одбрану.

Поднесите захтев за накнаду штете. Уколико сте се строго придржавали свих мера безбедности током обављања уобичајених задатака, али сте свакако претрпели повреду на послу, послодавац сноси одговорност за угрожавање Ваше безбедности. Ако нисте сигурни која су Ваша законска права, најмудрија одлука је да се консултујете са адвокатском канцеларијом специјализованом за радно право.

Ако сте повређени на послу, можда имате право на новчану надокнаду за изгубљене зараде, лечење, професионалну рехабилитацију или, у случају трајне повреде, смањену могућност зараде или губитак будућег прихода. Није искључено да се нађете пред изазовом да је захтев за накнаду штете оспорен. У том случају, најбоља одлука коју можете да донесете је да се ангажујете искусна адвокатска канцеларија, која ће заступати и заштитити Ваша законска права и интересе.

Добар адвокат је Ваш највреднији пријатељ у околностима попут повреда које су изазване туђом кривицом. Зато се, приликом одабира будућем правног тима, постарајте да свој случај поверите провереној адвокатској канцеларији, која има богату историју добијених случајева попут Вашег. Распитајте се ко су поуздани адвокати у Вашој близини, закажите консултације, изборите се за своја права и, напослетку, извуците оно најбоље из целе приче.

Извор: Portal o ekonomiji

ИЗДВАЈАМО ЗА ВАС

Зашто радници напуштају фирме?

Како постати добар менаџер за људске ресурсе?

Најважније HR лекције за 2020. годину и предвиђања за 2021.