Све више компанија у Србији прекида производњу због донетих мера за превенцију ширења вируса корона. Погођени су и произвођачи у региону.

Погон немачке фабрике Леони у Прокупљу престао је да ради због опасности од ширења вируса. Синдикат Слога те фабрике саопштио је да је руководство, ради очувања здравља и живота људи, донело одлуку да од 21. марта погони у Прокупљу престану са радом. У фабрикама Леонија широм Србије ради око 9.000 људи, а у фабрици у Прокупљу, која производи каблове за ауто индустрију, ради скоро 3.000 радника.

Компанија Фијат Крајслер аутомобили објавила је да ће због вируса корона до краја марта обуставити рад девет европских фабрика, укључујући и Заставину производну линију у Крагујевцу. Фијат је такву одлуку донео како би оптимизовао ланац набавке и да олакшао поновно отпочињање производње када тржишни услови то дозволе.

Поред фабрике у Крагујевцу, затворено је и седам предузећа у Италији и једно у Пољској.

Хисенсе Горење затвара све фабрике у Европи до 5. априла да би заштитила раднике и спречила ширење короне, преноси словеначки лист Дело. Руководство Горења договорило се са синдикатом да се производња настави 6. априла, уколико у међувремену "владе појединих земаља, у којима се налазе производни погони, не предузму додатне мере за ограничење рада". Горење у Србији има две фабрике, у Ваљеву и Зајечару, и један је од највећих извозника у Србији.

Пословодство турске текстилне компаније "Џинси Србија" одлучило је да део запослених у лесковачком погону пошаље на колективни годишњи одмор од најмање две недеље. Директор фабрике Јасин Дениз изјавио је да ће на одмор бити упућено 350 до 400 запослених у погону.

Запослени који остају на послу и даље ће спроводити строге превентивне мере за одржавање личне хигијене, дезинфекцију радног простора и радних површина. Они који болују од хроничних болести ослобођени су радне обавезе.

Ужичка фабрика муниције "Први партизан" из Ужица одлучила је да због ванредног стања и вируса корона на пошаље 500 од 1620 радника на принудни одмор од две недеље. Директор фабрике Добросав Андрић изјавио је да на одмор иду мајке са децом до 12 година, које немају решен проблем чувања деце, и хронични болесници. Андрић је рекао да ће запослени из ове две групе користити зарађене сате и старе годишње одморе. Остали ће бити на плаћеном одсуству и примаће 70 одсто плате.

Компанија Краш донела је одлуку да због заштите здравља радника и превенције заразе вирусом корона од 25. марта на колективни годишњи одмор пошаље запослене. Компанија је одлучила да раније активира ускршњи годишњи одмор од недељу дана. Радници Крашове фабрике Каролина у Осијеку престају са радом, као и Крашови чоко-барови. Крашове продавнице бомбона ће радити, али са минималним бројем радника, због мера заштите здравља.

Хрватски произвођач аутомобилских компонената АД Пластик одлучио је да обустави већи део производње у Хрватској, Србији и Мађарској због ситуације у вези са коронавирусом. АД Пластик ће наставити са производњом на локацијама у Русији, док је производња у Хрватској, Србији и Мађарској обустављена на неодређено време, у складу са обустављањем производње његових купаца.

"У овом тренутку нажалост не можемо предвидети трајање ове ситуације на нашим локацијама јер она зависи пре свега од глобалне ситуације на тржишту и активностима наших купаца", саопштио је председник управе компаније Маринко Дошен.

(Извор: Блиц)


Прочитајте и ово: Приручник за менаџере људских ресурса за време ванредног стања због епидемије