Положај радно ангажованих људи, такозваних сезонаца биће побољшан. Рад стотине хиљада радника који раде сезонски треба и мора да се преведе у легалне токове.
Права радника приоритет су Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а њихова заштита је и циљ измена закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима, којим желимо да на стотине хиљада радника који раде сезонски преведемо у легалне токове, изјавила је ресорна министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Учествујући у раду Округлог стола посвећеног јубилеју, 120 година постојања Савеза синдиката Београда, она је рекла да је осим пољопривреде, где је закон до сада примењиван, највише радника на црно ангажовано у грађевинарству и туризму и кроз помоћ у кући.

Према њеним речима, они би били следећи који би били преведени у легалне токове, што значи да би за време које раде били пријављени и имали здравствено и пензијско осигурање.

Истакла је да неки термини у садашњем закону, попут поједностављено пријављивање, можда нису најсрећније изабрани и да ће бити замењени, али је суштина у томе да ће положај радно ангажованих бити побољшан.

- Од превођења у легалне токове користи ће имати прво радници а затим и држава, јер ће се за радно ангажовање уплаћивати доприноси. Тако је било и у пољопривреди, где су неки радници били пријављени први пут - рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Дарија Кисић ТепавчевићФото: Тањуг/Страхиња Аћимовић
Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је нагласио да мало организација слави овакав јубилеј, као што је 120 година синдиката Београда. Указао је и да је синдикално организовање, уосталом као и радно ангажовање, претрпело велике промене ,али је изразио наду да ће без обзира на промене и изазове радници увек успети да се организују.

- Сада смо сведоци да роботи обављају многе послове које су раније радили људи. То у ситуацији пандемије иде много брже него што се очекивало и раније претпостављало, а доводи до губитака многих радних места - рекао је Орбовић.

Указао је и да се не зна довољно о условима под којима раде они који раде од куће, каква је њихова безбеднсот на раду и да је питање шта ће бити са њиховим радним местима када се пандемија заврши.

 

Извор: Србија Данас

 

 

ИЗДВАЈАМО