Без посла у Србији ће остати од 250.000 до 300.000 радника, тврде у Савезу самосталних синдиката Србије. Процењује се да ће се тек на јесен осетити озбиљне последице пандемије вируса корона на привреду.

Већ сада све више фирми тражи од Министарства рада и синдиката дозволу за продужетак плаћеног одсуства са посла од 45 дана, јер се смањује производња и они ће за то време имати право на зараду од 65 одсто.

Компаније, по закону, имају право на два пута по 45 дана плаћеног одсуства, а за продужење морају да траже одобрење. Према подацима Министарства рада, до сада им је 109 послодаваца доставило захтеве за упућивање запослених на плаћено одсуство дуже од 45 радних дана у складу са законом о раду.

- Највише их је из металског комплекса и аутомобилске индустрије, угоститељства и хотелијерства, пољопривреде, дрвно-прерађивачке индустрије, ваздушног и копненог саобраћаја - кажу у Министарству. - У претходној 2019. години оваквих захтева било је свега 25, а за ову закључно са 14. јулом четири пута више.

Према подацима синдиката, у највећем проблему су радници аутомобилске индустрије, која је једна од најугроженијих и у свету, а највише страних инвестиција које су дошле у Србију је управо из те области, а ту су и оне које производе компоненте за ову индустрију. Примера ради, радници крагујевачке фабрике "Фијат-Крајслер аутомобили Србија" пре неколико дана почели су да раде, али се најављује да ће врло брзо бити враћени кући. У синдикату тврде да у крагујевачкој фабрици аутомобила сада ради 3.500 радника и да ће више од 3.000 отићи поново на одмор, а да ће мали број остати само у службама неопходним за одржавање фабрике.

- Сагласност фирмама дају најпре грански синдикати, а затим и Министарство - објашњава Љубисав Орбовић, председник СССС. - Финансије нису највећи проблем, већ здравље запослених, па власници и директори предузећа покушавају и на овај начин да заштите људе.

Како би се премостили тренутни проблеми и како не би дошло до отпуштања радника, наглашава Орбовић, запослени се шаљу и на годишње одморе.- Принудни одмори, по нашим сазнањима, немају никакву негативну конотацију, што је веома важно - истиче он.

ЗАРАЖЕНИ

Осим новца, фирме мучи и велики број заражених од короне. Тако их је, према подацима СССС, у крагујевачкој фабрици "Застава оружје" 26, а око 100 их је у изолацији, док, рецимо у смедеревској челичани нема здравствених проблема.

(Извор: Вечерње Новости)


Прочитајте и ово: Етичка питања у менаџменту људских ресурса