На адресе Владе Србије и Министарства за рад и запошљавање јутрос је послат захтев од стратне синдиката у коме траже одговор на питања хоће ли изолацију због сумње на корана вирус третирати као боловање или карантин и како ће то утицати на зараде запослених.

Према информацијама „Блица„, Асоцијација слободних и независних синдиката Србије послала је ресорним институцијама писмо у коме захтевају одговор, а који се директно тиче укупно 2,2 милиона радника у Србији. Главно питање је „да ли је изолација боловање и значи ли смањење плате на 65 одсто„.

„До одговора од ресорних институција покушавали смо да дођемо и претходних дана. Јасног става није било, због чега смо им јутрос послали и званично писмо“, потврдила је за „Блиц“ Ранка Савић, председница Асоцијација слободних и независних синдиката Србије АСНС додајући да је одговор веома важан јер се у начелу тиче свих запослених у нашој земљи, а имајући у виду, како је рекла, да ситуација са корона вирусом у Србији може да буде озбиљна.

Говорећи о потенцијалним решењима, Савићева је оценила да би Влада могла да има две опције.

Прва је да се изолација третира као боловање, што би значило смањење плате за 35 одсто. Друга опција је да одлуку доносе саме компаније, а што би могло да буде повољније решење.

„У том случају свака компанија би самостално доносила одлуку да ли радницима због изолације треба смањити зараду или не“, оценила је Савић, уз опаску да ни привредници нису лишени последица у оваквим тренутним околностима, а имајући у виду да фабрике у Европи већ смањују производњу, као и да је потрошња у паду.

По актуелном Закону о раду запослени за време боловања у Србији примају 65 одсто зараде. Толико би могле да да добију особе које буду боравиле у карантину због сумње на корона вирус, а без обзира на то да ли су заражени или не.

Практично, имајући у виду да изолација траје две недеље, односно десет радних дана, то би на примеру месечне зараде од 60.000 динара значило умањење за 21.000 динара.

(Извор: Блиц)


Прочитајте и ово: Савети за победу - Избор најбољих 2020.