Запослени касно схвате да су жртве мобинга. Ово су знаци мобинга и начини за његово превазилажење.

Лош однос према неком запосленом можете имати велике негативне последице на његову садашњост, али и будућност: како у приватном, тако и у професионалном смислу. Мобинг је стар вероватно колико и сам посао, односно, почео је да доминира с креирањем великих компанија и корпорација, у којима ради много људи на подређеним позицијама. То никако не значи да га нема у малим колективима, штавише, понекад је тамо чак више изражен. Проблем је што је малтретирање на радном месту, од стране колега или шефа, тешко доказиво на суду.

Лош однос према неком запосленом можете имати велике негативне последице на његову садашњост, али и будућност: у приватном и професионалном смислу. Особа осећа мањак поштовања, бес, нелагодност, понижење, срамоту, мисли да вреди мање.

Како да препознате знакове малтретирања на послу?

Ако вас неко стално критикује, посебно пред другима, или шири нетачне информације (трачеве) о појединцу/групи - то је јасан знак мобинга. Исто тако, ако је запослена особа стално изостављена из заједничких дешавања, може такође бити жртва мобинга. Малтретирање на радном месту се односи и на то да особа није благовремена обавештена о неким битним стварима - датумима, састанцима, процедурама.

Угрожена особа неминовно осећа понижење и када је шеф критикује за све - и за оно за шта није крива, али и када колега "преузме" заслуге за туђ (њен) део посла. Чак и ако се то деси, може се спречити. Али, ако колектив ћути и пушта жртву да верује да је "до ње", онда то ствара озбиљне психо-физичке последице.

Агресивна комуникација (викање, псовање итд) - такође је јасан показатељ да у датом радном окружења има назнака мобинга. Треба поменути да такав вид опхођења није везан само за говор, већ и за невербалну комуникацију. На пример, ако вам неко некултурно одмахује руком да се померите или вас гледа бесно.

Како се изборити са агресивцима?

Ситуација на послу разликује се од оне на, рецимо, улици. Најпре, окружени сте колегама, људима које знате мало боље, а осим тога - важно вам је да задржите посао. Стога многе жртве мобинга ћуте, повлаче се, трпе. На суду је обично "једна реч против друге", и мобинг генерално није лако доказати.

Пре свега, дође тренутак када треба да се супротставите особи која вас малтретира. Али, како бисте имали додатну "подршку", почните све да бележите: сваки дан, време, потез када се десио мобинг. То ће вам помоћи да знате тачно шта се када десило и како да се понашате у односу на то.

Проучите мало више каква су правила фирме за коју радите: можда влада строга политика о мобингу, а да то ни не знате; многи запослени углавном знају своје обавезе на радном месту, али не и своја права. Ако је у питању неки колега или менаџер који није на врху пирамиде, обавестите шефа о томе како се понаша према вама.

Ако вас малтретира шеф, а нема никога изнад њега, јасно је да он није адреса на коју ћете да "покуцате". Пробајте да се ослоните на колеге из тима, да вам дају подршку. Можда још неко пролази кроз исто, а да то ни не знате. Ако све методе које сте пробали немају учинак, напустите то радно место.

Све и да је потребно преквалификовати се, или радити ван струке, ништа није вредно вашег здравља: како физичког, тако и менталног.

(Извор: Телеграф Бизнис)