У преговорима са Владом, Синдикати ће ускоро изаћи са четири предлога о висини минималца.

Први предлог је да минимална зарада која данас износи око 27.000 динара буде повећана на нешто изнад 32.000 динара што је 90 одсто минималне месечне потрошачке корпе. То је и најреалнија варијанта с обзиром на најаву званичника да би у следећој години минималну зараду требало изједначити с минималном потрошачком корпом. Друга опција је повећање минималца на ниво између 31.000 и 32.000 динара, односно на нешто око 31.500 динара, што би било на нивоу од око 85 одсто минималне потрошачке корпе.

Спремљене су такође и две резервне варијанте које су нешто мање од 30.000 динара, али њихово прихватање је под великим знаком питања, јер се и Влада више пута изјаснила како ће се минималац ове године значајно повећати.

"Минимална цена рада биће знатно повећана у септембру, а крајем године биће повећане и плате у јавном сектору и пензије", најавио је недавно министар финансија Синиша Мали.

Минимална месечна зарада коју у Србији прима 350.000 радника данас износи око 27.000 динара. Званични преговори између Владе, синдиката и послодаваца почињу средином овог месеца, а коначну одлуку у Влади очекују до краја септембра. Донето решење биће примењено од 1. јануара наредне године.

С друге стране, Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије и један од чланова преговарачког тима за повећање минималца, се залаже да сва повећања плата треба да буду једнака годишњем повећању БДП и инфлације. То је у овој години укупно око шест одсто, што значи минималну зараду од око 28.600 динара. Наравно, послодавци су спремни да пристану и на већи минималац али под условом да држава повећање рефундира тако што ће смањити пореске намете.

Секретар Већа Савеза Самосталних синдиката Србије (СССС) Зоран Михајловић очекује да ће се крајем августа или почетком септембра конкретније разговарати о томе будући да ће се нова цена рада примењивати од идуће године. Њихов захтев је да минималац буде на нивоу од 85 или 90 одсто минималне потрошачке корпе будући да се у протеклом периоду доста говорило о томе да би она требало да достигне њен ниво. То би било око 31.000 и 32.000 динара.

Минимална цена радног сата у Србији ове године износи 155 динара што је месечно око 27.000 динара, док је цена минималне потрошачке корпе достигла скоро 37.000 динара.

Уколико се договор не постигне на нивоу СЕС-а у септембру, минималну цену рада за идућу годину донеће Влада Србије.


Имате потребу да разговарате о вашој организацији и управљању људским ресурсима и/или развоју? Јавите се данас!