Заповести кафанског пословања, знају сви који су још од првог уласка у овај "храм запошљавања" схватили, да се успех на послу постиже када крчмарица донесе вина. А у вину је истина и мито. У месу је већ конкретна позиција.

Пише: Братислава Радовановић

Кафаном ћу те, послом ћеш ме. Што је омерта код мафијаша, то је кафана у пословном свету различитих провенцијенција. Неписани закон који не обавезује, али скраћује поступак добијања неких услуга. Код "Црне Маце", "Једите код Трајка", "Нејело", само су нека успутна места, где свако може мезе да замези, љубав преболи и посао договори. Епика и лирика личних амбиција зачињена дуванским димом и црним вином, опевана строфама Томе Здравковића, олакшава прођу сваког CV-a.

Наивно мислећи да ће радна биографија, која се шаље електронским путем, значити сигурно запослење, многи занемарују опцију усменог слања у правцу кафане. То није, ни сезаме отвори се и послу створи се, још мање јефтина забава, али сигурно јесте добра запршка за озбиљнију чорбу. Посао се кује док је печење вруће, а вештине долазе до изражаја уколико потрефите, да ли ће јагњетина или прасетина отворити и дефинисати формат састанка. Мангулица решава сваки спор, уколико је стратешки печена, са добро пројектованим салатама, којима дефинишете жеље. Запослити свастику, продужити Уговор о раду, повећати плату, све се то аранжира уз неко вариво умерено и полако. Свастика се презентује као идеална комбинација, за сва пословања изнад или испод жита. Уговор као и еспресо напитак, краћи па понудите дужи. О већој плати ваљало би да казује кафанска "уметница", оглашивачица људских судбинских биографија.

Кафански пословник даље подразумева, категорију образовања из области домаће љуте брље или неке белосветске жестине. Овим се потврђује приврженост традицији отелотвореној у дуван чварку. Уједно се промовише и отвореност ка свим унијама широм света, које се неупитно усвајају као деликатеси. Деликатеси су фомално прихватљиви као стандарди. Међутим, на Балкану, примат некако дискретно, имају ипак наше добре старе мућкалице.

Салама подригуша се нипошто не сме наћи на агенди. Она подстиче нежељена дејства код дегустатора и прети да наруши понуду у најави. Јефтиноћа не запошљава, желудац то тешко вари и сваки посао квари. Ако желите пажњу, понудите квалитет и укус, не добар, него најбољи. Шта кошта, да кошта, То је оно светско, а наше. Не тражи 'леба на рендану погачу. Не доливај жалопојкама потенцијалног послодавца свога, да ти посао добро прође и да дуго и добро зарађујеш.

Заповести кафанског пословања, знају сви који су још од првог уласка у овај "храм запошљавања" схватили, да се успех на послу постиже када крчмарица донесе вина. А у вину је истина и мито. У месу је већ конкретна позиција. И на крају, пословни речник и бонтон налажу, да се наздрављањем ускликне да 'то ти је завршено брате' и тако сви пијани од среће, сачекају понедељак и реализују кафански договор о раду.

Док сте у канцеларијском окружењу, Закон о раду уобличава и прво добро јутро и оно прећутно марш у безброј неких. Све је по правилима службе и све је једно голо ништа, наспрам праве акције која се одиграва у кафани, где је свако сваком доступнији, привлачнији и јаснији. Ту влада мирис јагњетине испод сача, паприка у кајмаку, и низ тих пословних алатки, које олакшавају процес одлучивања.

Кафана је тај инбокс у коме се врши најбољи преглед радних биографија. Привлачна ако улаже у својој екстеријер и ентеријер, али уколико има добар јеловник за пословник не мора ни да задовољава естетске стандарде. Иако се о укусима не расправља, када сте гладни и жедна посла, ви нудите раскош у јелу и пићу као рефлексију свог професионалног капитала.

Можда не увек, и не у свакој кафани, али уколико се посао неки не завршава по мери закона и других подзаконских аката о раду, онда ту наступа мера пића и јела. Ако сте лутали годинама и посао тражили, и схватили да на овом белом свету нема милости ни радости, онда је кафана ваша судбина. Та судба је, ако не вама онда неком другом срећу у виду посла донела. Зато, обиђите све кафане и неком ће можда и да сване.

bratislava radovanovicБратислава Радовановић је рођена 1983. године, дипломирала на Факултету политичких наука у Београду, одсек новинарство и комуникологија. Љубитељ и конзумент добре писане речи, културе, слободе, истине, аутентичне креације, духовитости, духовности и хуманости.

Прочитајте и ово: Умеће љубазности