Више од 100 година развоја менаџмента перформансама 

Сви који се баве управљањем или су нешто прочитали о менаџменту сигурно су чули за име Фредерик Тејлор. То је „лик“ који би да је данас жив имао фирму Амазон и звао се Безос. Каже се да је функција менаџмента стара колико и људско друштво, овакви типови су класичан пример да је то тачно и да наука не греши.  

Фредерик Тејлор је први аутор који је област менаџмента проучавао систематски и који је практично почео и увео мерење остварених резултата запослених, брзину остварених резултата, број коришћених покрета да би се обавила радна операција итд. Дакле човек је већ тада сконтао да је аналитика сјајан алат, да пуно доприноси уштеди лове, тачније да доприноси да се не плаћа време које није искоришћено за рад, да је остварени резултат једини валидан показатељ колико треба платити радника.

Сад ако треба да идеш на паузу и да нешто једеш или пијеш или да идеш у тоалет онда је веома дискутабилно како тим радњама се доприноси остварењу бољих резултата и развоју организације и да ли то треба да послодавац плати.

Данас, након више од 100 година развоја, праксе, теорије, науке, свега и свачега долазимо до резултата да нам треба још „мало времена“ и да коначно избришемо човека када говоримо о раду, менаџменту, радним односима. При том се наравно не мисли на људе који су у ТОП менаџменту.

Елем, ево и новог“ Тејлора“ и нове компаније која је занемарила век развоја и верно чува традицију пословања али је само вероватно то унапредила са сегментом дигитализације како би се оправдала пред јавношћу:

„Радници америчког онлајн гиганта „Амазон“ тврде да их компанија третира као роботе јер захтева огромне радне квоте и односи се с недовољно поштовања према запосленима.“

„Односе се према нама као према роботима, а не као према људима“, изјавила је једна радница, преноси АП.

Прошле недеље су радници „Амазона“ и адвокатски тим синдиката у којем учествује и сенатор из Вермонта Берни Сендерс, бивши кандидат за председничку номинацију Демократске странке, покренули синдикалну борбу која би могла да резултира притиском на „Амазон“.

Компанија је узвратила саопштењем да раднике плаћа 15,30 долара по сату, што је двоструко више од просека у држави Алабама, да је отворила хиљаде радних места и да својим запосленима плаћа здравствено осигурање које покрива и офталмолошке и стоматолошке прегледе, пренео је Танјуг.

Око 9.500 запослених у Амазону у Италији позвано је на штрајк, уз захтев за побошљањем услова рада усред пандемије коронавируса.

Смањење оптерећења на послу, поштовање здравствених норми у доба пандемије, плаћање „ковид одштете“, повећање плата, све су то захтеви синдиката.

„Запослени су исцрпљени“, возачи Амазона „достављају 180 до 200 пакета дневно“, наводе у заједничком саопштењу италијански синдикати.

Амазонови купци позвани су да подрже запослене који штрајкују тако што ће данас одустати од куповине, наводи се у апелу удружења потрошача.

„Како је могуће да компанија најбогатијег човека на свету не поштује чак ни основна права?“, упитао је Никола Фратојани, национални секретар левичарске странке Синистра Италијана која подржава штрајк.

 

Докле ће да се тежи унапређењу перформанси радника још није дат одговор мада се одговор зна. Све док радника не замени РОБот, или радника не претворимо у РОБота.

Постоји још један одговор на ово питање, а то је да се увек за сваког Тејлора или Безоса нађе по неки Лењин, Кастро или Тито, који упали фитиљ и испразни ТОП који се зове менаџмент.

2374275 jov 2054 1605024307 ff

 

Др Срећко Стаменковић

 

ИЗДВАЈАМО

Када рад на одређено траје дуже од две године?

ПРАВА СЕЗОНСКИХ РАДНИКА БИЋЕ ЗАШТИЋЕНА

НАЈБОЉА ПРАКСА У СРБИЈИ 2020

Најбољи одговор на пандемију Ковид-19