Запослени одлазе. Број је пропорционално једнак количини времена и труда што улажете у стратегије задржавања, мада некада их једноставно не можете све задржати. Тешко је понекад прихватити оставку радника који је вредан, одговоран, мада то може бити и добра прилика да се добију праве информације о искуству како је радити у организацији и бити колега са вама.

Обично, ако сте били у најблаже речено, реалним односима, изаћи ће вам у сусрет и дати вам искрене одговоре на питања о вашим снагама и слабостима као послодавца.

Истраживање које је обухватило 307 менаџера за људске ресурсе у САД-у показало је да 63% менаџера за људске ресурсе каже да њихова компанија често предузима активности на основу информација прикупљених током интервјуа за излазак, на пример, ажурирањем описа послова, разматрањем повратних информација у вези са управљањем, променом радне средине или културе. Да бисте и ви добили корисне информације у оваким ситуацијама, преносимо листу од 12 битних питања која треба да поставите током инервјуа запосленом који вас напушта.

 1. Које су вас околности навеле да почнете тражити други посао?
 2. Под којим околностима, ако их има уопште, бисте размислили о повратку у компанију?
 3. Да ли сматрате да је руководство/менаџмент/управа адекватно признала доприносе запослених? Ако не, како мислите да би се признање могло побољшати?
 4. Да ли је било неке политике коју сте сматрали тешко разумљивим? Како их фирма може учинити јаснијом?
 5. Да ли сматрате да се ваш опис посла променио од када сте били запослени, и ако јесте, на који начин?
 6. Да ли сте сматрали да сте имали све потребне алате, ресурсе и радне услове да бисте били успешни на свом радном месту? Ако не, шта би се могло побољшати и како?
 7. Да ли сматрате да сте имали потребну обуку да бисте били успешни? Ако не, како је могло бити боље?
 8. Шта је било најбољи део вашег посла овде?
 9. Шта организација, по вашем мишљењу, може побољшати?
 10. Да ли имате неке предлоге за побољшање морала/мотивисаности запослених?
 11. Да ли имате било какве недоумице око компаније које желите да поделите са нама пре одласка?
 12. Да ли још нешто желите да додате?

И ако су интервјуи за излазак одлична прилика за добијање вредних, искрених повратних информација од стране запослених, врло често је то случај, кад је за тако нешто прекасно. Уместо да чекате последњи тренутак, искористите горе наведена питања као смерницу да редовно проверавате запослене, њихове потребе и мишљење. Напослетку, много је боље разговарати када дођу код вас због проблема или потреба, него кад дођу да вам саопште да одлазе (због проблема и потреба).

 

ИЗДВАЈАМО ЗА ВАС

www.najboljiusrbiji.rs

Да ли сте "НАЈБОЉИ У СРБИЈИ"? 2021 година најбољих!

Избор "НАЈБОЉИ У СРБИЈИ 2021". Да ли сте Ви најбољи?

НАЈБОЉЕ У СРБИЈИ 2020