„Воркејшн“ и „стејкејшн“: Дошло је ново доба рада, а продуктивност је одлична

 
Много тога се променило од марта 2020, када је наступила пандемија. Нова болест утицала је на разне друштвене аспекте, па и на режим рада. Чини се да смо никад брже и лакше прешли на неконвенционални облик пословања - рад на даљину, а већ сада се сусрећемо са новим термином. У питању је воркејшн (workation) или рад са туристичке дестинације. 
Као спој енглеских речи wоrk (ворк - радити) и vacation (векејшн - одмор), овај нови појам не значи да радите док сте на одмору, за који сте се можда једва изборили, већ супротно - да добијате нову врсту „слободе“.
Наиме, модерне технологије су донеле бројне предности потпуно променивши концепт пословања, учинивши га флексибилнијим.
Запослени који се одлуче за воркејшн су нека врста напреднијих дигиталних номада, пише „Телеграф бизнис“.

О чему је реч

Тренд је почео стидљиво да се пробија и пре короне, а дефинише га одмор током којег се ради у знатном обиму.
Воле га и послодавци и запослени, јер им помаже да смање расходе везане за кирију, док се истовремено подстиче рад са било које тачке на планети. Небитно је да ли радите од куће или из неког туристичког места, а заговорници ове идеје кажу да је добра и са еколошке стране, будући да нема свакодневних одлазака на посао аутомобилом или авионом.
Воркејшн се разликује од тренда дигиталних номада који путују планетом, не морају имати базу у некој земљи и на лаптопу одрађују пуно радно време. У актуелнијем облику рада, запослени може да има мање обавеза током дана, а период рада је ограничен на неколико дана или недеља.
Овај тренд је лане завладао „Гуглом“, када су радницима, невезано за годишњи одмор, из компаније понудили четири недеље воркејшна. Повратни резултати су били изненађујуће добри.
Оно што је закључак са недавно одржане Светске берзе туризма, на берлинском ИТБ-у, јесте да стручњаци из те области полажу доста наде у воркејшн тржишну нишу. Испоставило се да су особе којима је допуштен овакав, флексибилнији рад - често креативније и продуктивније, премда треба истаћи и неке мане: рецимо, лако се може замаглити граница између приватног и пословног.
Неки послодавци, пак, воркејшн нуде као такозвану бенефит, рачунајући да ће тако уштедети на издацима везаним за одржавање мотивације и задржавање радне снаге. А уз овај појам неретко иде и стејкејшн (staycation), који се односи на одмор и путовање у регији у којој се живи.
 
Извор: Спутњик