Многе земље се сада суочавају са потребом нових радних ангажмана који у 20. веку нису били препознати као важни, а они су у Србији порасли за 53 одсто у односу на 2010. годину, изјавила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

На представљању 13. Сиве књиге НАЛЕД-а, Кисић Тепавчевић је навела да је порасло и ангажовање за непуно радно време, али је оно са 10 одсто учешћа код нас и даље мање него у Европској унији, где износи 19 одсто.

То, према њеним речима, значи да и код нас треба очекивати пораст оваквог начина ангажовања и припремати се за то.

То ће се урадити кроз измене закона, а пре свега кровног Закона о раду, чије измене, како је најавила министарка, ваља очекивати у наредном периоду.

Истакла је да је све више онлајн ангажмана, читав низ послова се ради од куће што је посебно изражено у доба ковида.

„Да бисмо регулисали један веома важан сегмент тог рада, министарство је направило водич за безбедан рад од куће”, рекла је министарка Дарија Кисић Тепавчевић, преноси Танјуг.

Додала је да регулисање нових облика радног анагажовања подразумева деловање не само Министарства за рад него и других министарстава у Влади Србије.

Нагласила је да су постигнути одлични резултати поједностављеног електронског начина пријављивања сезонских радника у пољопривреди, па је на овај начин 2019. године пријављено 27.000 радника, што је десет пута више у односу на пре годину дана.

Од тога је велике користи имао и буџет Србије у који се на конто ових пријава слико 245 милиона динара.

Министарка је указала да је циљ да се сада успешан пример пољопривреде примени и на друге делатности, пре свега грађевинарство, угоститељство, послови помоћи код куће.

„Ради се на изради нацрта закона о поједностављеном радном ангажовању и у овим делатностима. Радна група је формирана у децембру”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Додала је да је израда нацрта закона у финалној фази и да усвајање ваља очекивати у наредном периоду.

(Извор: политика)